Szepsy

 

Szepsy | Tokaj | Ungern

Istvan Szepsy är en legendar i vinkretsar och få vinmakare har gjort ett sådant avtryck på så kort tid. Han bär tokajregionen på sina axlar och strävar fortfarande efter att göra det perfekta ursprungstypiska vinet. För oss ett av världens intressantaste vinhus som producerar torra vita viner på druvan Furmint och dessertviner i absoluta toppklass.

Szepsy har cirka 52 hektar vinstockar i stenig och vulkaniska jordar. Även fast han arbetar traditionellt så söker han ständigt efter nya förbättringar i sin strävan efter perfektion. Jäsning och mognad sker i trä. Hans avkastning har beskrivits av Michel Bettane i Revue du Vinde France som ”löjligt låga”, skulle lika gärna ha stått att de är galna!. Hans rykte är stort, det ärinte vad han gör utan vad han inte gör. Vinerna säger allt.

Tillsammans med sonen Istvan Szepsy Jr så sker arbetet varje dag i vingården för att skapa det bästa vinet från regionen. Men passionen att sätta region, druva och historia på världskartan igen är tydlig, utan deras arbete hade inte regionen fått det välförtjänta rykte och flera av de vinhusen från regionen har haft Istvan som mentor i uppstarten.

Tokajregionen är en historisk vinregion som ligger i nordöstra Ungern. Det är också en av de sju större vinregionerna i Ungern. Regionen består av 28 namngivna byar och 11 149 hektar klassificerade vingårdar, varav uppskattningsvis 5 500 är planterade. Tokaj har förklarats som världsarv 2002 under namnet Tokaj Wine Region Historic Cultural Landscape.